<< články 

Astaxanthin - král antioxidantů

Astaxanthin je jeden z nejsilnějších přírodních antioxidantů na světě. Patří mezi karotenoidy, které jsou rozpustné v tucích. Je obsažen v korýších, lososech a například i v peří plameňáků, avšak primárním producentem této látky jsou řasy a některé rostliny.  

Volné radiály

Volné radikály jsou nestabilní molekuly s nedostatečným množstvím elektronů. Ty v organismu vznikají působením nepříznivých vlivů, jako jsou stres, špatná životospráva, infekce (virové, bakteriální i houbové), nedostatek či naopak přemíra pohybu, znečištěné životní prostředí atd. Volné radikály způsobují tzv. oxidační stres, jenž se podílí mj. na vzniku zánětů, nádoru, imunitních poruch a mnoha dalších nepříznivých procesech. V neposlední řadě způsobují ipředčasné stárnutí organismu.

Zjednodušeně řečeno to funguje tak, že volný radikál se snaží si kompenzovat chybějící elektrony jejich odebráním z jakékoliv zdravé buňky, která je tím poškozena. Kromě toho může vzniknout řetězová reakce, kdy se tělní molekula sama stává volným radikálem a následně poškozuje další molekuly.    

Oxidační stres

Oxidační stres je příčinou celé řady závažných chronických a civilizačních onemocnění, jako rakovina, mozková mrtvice, kardiovaskulární onemocnění, cukrovka, trombóza, plicní a kožní choroby, neurodegenerativní choroby (včetně Alzheimerovy nebo Parkinsonovy choroby), gastrointestinální onemocnění, šedý zákal a další oční onemocnění, chronické záněty atd.  

Antioxidanty

Antioxidanty jsou látky, které dokáží tyto volné radikály neutralizovat (tzv. „zhášet“), čímž zamezují jejich dalšímu negativnímu působení v organismu. Antioxidanty mají naopak jeden či více elektronů navíc, který mohou volným radikálům předat a tím jim zamezit v „loupení“ elektronů jinde. 

Lidské tělo si sice v omezené míře dokáže antioxidanty vyrábět, avšak ve velmi nedostatečném množství. Je tady důležité dodávat je do organismu vhodnou stravou. Doporučit lze například ovoce (zejména třešně, švestky, jablka, červené hrozny, granátová jablka a lesní plody - borůvky, maliny, ostružiny, jahody, brusinky), zeleninu (brokolice, česnek, artyčoky, rajčata, mrkev), byliny (kopr, máta, rozmarýn, oregano), rostlinné oleje (především panenský olivový olej), celozrnné výrobky, luštěniny ořechy, houby (hlíva ústřičná, shiitake), kakaové boby (i kakao a tmavá čokoláda), kávu, čaj atd.

Pro lidský organismus je nejlepší přijímat co nejširší spektrum antioxidantů, jelikož se ve svých účincích doplňují. Mezi antioxidanty se řadí vitamíny A, B6, C, E, zinek, selen, koenzym Q10, pycnogenol, alfa-lipoová kyselina, eugenol, bioflavonoidy (resveratrol, katechin), fenoly a karotenoidy, jako je beta-karoten, lutein, zeaxanthin, nebo jeden z nejsilnějších antioxidantů na světě – astaxanthin.

Astaxanthin

Jak již bylo řečeno, astaxanthin je jedním z nejsilnějších přírodních antioxidantů vůbec. Jeho antioxidační kapacita je mnohonásobně vyšší než u jiných, mnohem známějších antioxidantů. Je to způsobeno tvarem a stavbou molekuly, díky čemuž dokáže vstoupit do nejrůznějších typů buněk lidského těla. Na rozdíl od většiny jiných antioxidantů, které dokáží jednou svojí molekulou zhasit jen jeden volný radikál, astaxanthin jich dokáže zneutralizovat až devatenáct najednou

V současné době jsou k dispozici tisíce nezávislých odborných studií o prospěšném působení astaxanthinu, ať už jako prevence nejrůznějších problémů, nebo jako doplňková výživa při léčbě různých onemocnění. Některé nové studie naznačují i pozitivní působení astaxanthinu na střevní mikrobiom

Astaxanthin je rozpustný v tucích, takže se pro jeho lepší vstřebatelnost doporučuje konzumovat jej společně s vhodnými tuky, ideálně s obsahem Omega-3 mastných kyselin

Astaxanthin se využívá nejen jako doplněk stravy a do tzv. superpotravin, ale pro své omlazující účinky je důležitou složkou i řady prémiových kosmetických výrobků. Bývá označován za látku budoucnosti a o jeho možné využití pro kosmonauty ve vesmíru se zajímá i NASA

Nejbohatším zdrojem astaxanthinu je sladkovodní mikrořasa Haematococcus pluvialis. Ve špičkové kvalitě se pěstuje i v České republice, přičemž pravý český astaxanthin patří mezi nejkvalitnější na světě.  

Závěr

Ve špičkové kvalitě se pěstuje i v České republice, přičemž pravý český astaxanthin patří mezi nejkvalitnější na světě.  

Vladimír Šimáček
Bonaloka s.r.o.