Lidský mikrobiom, především ten střevní, je tvořen miliardami mikroorganismů, které spoluvytvářejí jemně vyvážený ekosystém ovlivňující zdraví celého organismu. Stále větší pozornost se obrací k souvislosti mezi mastnými kyselinami ve stravě a jejich vlivem na mikrobiotu, zánětlivé procesy a celkový zdravotní stav.
Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny patří mezi esenciální polynenasycené mastné kyseliny, které si lidské tělo nedokáže syntetizovat a musí je přijímat potravou. Zatímco omega-3 mastné kyseliny (zejména EPA a DHA) mají protizánětlivý účinek, nadměrný příjem omega-6 (např. kyselina linolová) může v některých situacích podporovat tvorbu prozánětlivých mediátorů. Důležité je tedy zachovat jejich vzájemnou rovnováhu. Zatímco ideální poměr omega-6 ku omega-3 nebyl vědecky jednoznačně stanoven, někteří odborníci navrhují rozmezí mezi 4:1 a 5:1. V reálných podmínkách západní stravy však často dochází k převaze omega-6 v poměru až 20:1. Reference: Simopoulos AP. The importance of the omega-6/omega-3 fatty acid ratio in cardiovascular disease and other chronic diseases. Exp Biol Med (Maywood). 2020;245(12):1134-1140.
Studie naznačují, že příjem omega-3 mastných kyselin může pozitivně ovlivňovat složení střevní mikrobioty, podporovat rozvoj bakterií produkujících krátké mastné kyseliny (SCFA), jako je butyrát, a příznivě ovlivňovat bariérovou funkci střev. Butyrát hraje klíčovou roli při ochraně střevní sliznice a má imunomodulační účinky. Reference: Kaliannan K, et al. A host-microbiome interaction mediates the opposing effects of omega-6 and omega-3 fatty acids on metabolic endotoxemia. Sci Rep. 2021;11(1):1271. Na druhou stranu vysoký příjem omega-6 kyselin může v kombinaci s nedostatkem omega-3 a řadou dalších faktorů (jako je stres, antibiotika, nedostatek spánku) přispívat k narušení rovnováhy mikrobiomu. Reference: Costantini L, et al. Impact of Omega-3 Fatty Acids on the Gut Microbiota. Int J Mol Sci. 2020;21(23):8730.
Přestože propojení mezi mastnými kyselinami a mikrobiomem nabývá na významu, v klinické praxi zatím neexistují jednotná doporučení, která by stanovila ideální poměr těchto kyselin nebo rutinní měření jejich hladin.Z důležitých průřezových studií víme, že:
Reference: Robertson RC, et al. Omega-3 polyunsaturated fatty acids critically regulate behaviour and gut microbiota development in adolescence and adulthood. Brain Behav Immun. 2021;95:196–208.
Propojení mezi mastnými kyselinami, mikrobiomem a zánětem je slibné pole výzkumu. Výživa může hrát podpůrnou roli v prevenci chronických zánětů.
MUDr. Jan BoženskýPrimář dětského odděleníNemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice a.s.